Delegacija EU u BiH: Prisluškivanje je ozbiljno kršenje ljudskih prava

Iz Press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini su danas za N1 kazali da navodi o prisluškivanju predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava, bez obzira da li se radi o političkim akterima ili ne.

Među brojnim reakcijama koje su nastale nakon izjava Milorada Dodika o prisluškivanju opozicije, oglasili su se i iz press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije koji su na upit N1 kazali da prisluškivanje predstavlja kršenje ljudskih prava.

“Navodi o neovlaštenom prisluškivanju, bez obzira da li se radi o političkim akterima ili ne, predstavljaju ozbiljno narušavanje ljudskih prava. Istinska demokratija se temelji na osiguravanju jednake zaštite ljudskih prava za sve građane, uključujući pravo na privatnost, bez prijetnji ili pritisaka”.

Kazali su još da svako snimanje telekomunikacija mora biti u skladu sa zakonima u BiH.

“Podsjećamo da primjene specijalnih istražnih mjera, uključujući nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, moraju u potpunosti biti u skladu sa zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini i predmet sudske kontrole”, kazali su.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*