Mjera zbog koronavirusa: U Maršu mira ove godine najviše 100 učesnika

Zbog novonastale situacije u vezi s širenjem nove vrste koronavirusa, Marš mira 2020. godine, neće biti organizovan u istom kapacitetu kao i prethodnih godina

Marš mira, koji je pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, prethodnih godina okupljao je hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta koji su na ovaj način željeli odati poštu žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

“Prinuđeni smo da ovogodišnji Marš mira obilježimo simbolično i da smanjimo broj učesnika kako bi ispoštovali mjere koje su donesene, s ciljem zaštite građana. Naša obaveza je da poštujemo sve naredbe nadležnih institucija, i shodno tome želim obavijestiti da za Marš mira 2020. učešće mogu uzeti isključivo samo preživjeli iz Marša smrti 1995. godine, gdje je broj sveden na 100 učesnika”, rekao je predsjednik Pododbora za Marš mira Munir Habibović.

Spisak učesnika koji se budu prijavili na ovogodišnji Marš mira bit će objavljen na web i Facebook stranici Marša mira najkasnije do 1. jula.

Marš mira je jedna od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Marš mira, trodnevno pješačenje koje se organizuje od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, simboliše čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini.

Marš mira za preživjele simbolizira čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja genocida u Srebrenici.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*