Njemačka ukida putna ograničenja za 31 evropsku zemlju

Njemačka vlada želi da ukine putna upozorenja za turiste iz 31 evropske zemlje od 15. juna ukoliko situacija s koronavirusom nastavi da se poboljšava u Evropi.

Pored njemačkih 26 partnerskih zemalja u Evropskoj uniji, ta mjera se odnosi na Britaniju i četiri države članice Schengenske zone slobodnog putovanja – Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Te su preporuke navedene u nacrtu političkog dokumenta pod nazivom „Kriteriji za omogućavanje unutarevropskog turizma“, koji bi njemačka vlada mogla usvojiti u srijedu.

Njemačka je do sada objavljivala putna upozorenja za regije koje su opasne po život, uključujući ratne zone kao što su Sirija i Afganistan.

Ukidanje putnih ograničenja dalo bi početni signal za prekogranična putovanja tokom ljeta u Evropi upravo u vrijeme turističke sezone.

– Oživljavanje turizma bitno je i za turiste i za njemačku turističku industriju, kao i za ekonomsku stabilnost zemalja koje su turističke destinacije – navodi se u nacrtu dokumenta Saveznog ureda za međunarodne odnose.

Putna upozorenja bit će zamijenjena pojedinačnim putnim savjetima u kojima se ukazuje na rizike u svakoj  zemlji pojedinačno, prenosi dpa. 



(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*