Predstavnik vladarske porodice iz Dubaija otkriva detalje o pomoći koja dolazi u BiH

Na Aerodrom u Sarajevu, kako je najavljeno, avionom Boeing 747-400 bi u narednih nekoliko dana u Bosnu i Hercegovinu trebala biti dostavljena vrijedna medicinska pomoć od Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata uključujući 40 respiratora i 100.000 testova na koronavirus. Zanimljivo je da je poklanja šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, inače supruga premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

Muhamed Granov, koji je autorizovani predstavnik za predaju donacije ispred vladarske porodice Dubaija građanima Bosne i Hercegovine za Klix.ba je otkrio detalje ove donacije.

“Vladarska porodica Dubaija je poznata po svojim humanitarnim misijama i značajna sredstva odvaja na godišnjem nivou u humanitarne svrhe. Poseban senzibilitet je izražen prema narodima u Bosni i Hercegovini što je u prethodnom periodu dokazano kroz donacije, značajne investicije koje dolaze iz UAE a posebno Dubaija ali i promociju Bosne i Hercegovine kao vrlo popularne turističke destinacije za građane Emirata”, kazao je Granov.

Upoznati su, kaže on, da je BiH imala poteškoća u nabavci vrlo tražene medicinske pomoći i ovom donacijom.

“Prva dama Dubaija šeika Hind zajedno sa svojim suprugom šeikom Mohammed Bin Rashid Al Maktoum žele olakšati borbu protiv pandemije COVID-19 ali se navedena oprema može koristiti i u druge medicinske svrhe. Želja prve dame je da donacija bude raspoređena ravnopravno prema svim narodima u BiH”, kaže Granov.

Našeg sagovornika smo upitali o kakvim se respiratorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata radi budući da dolaze u momentu kada se u javnosti podigla velika prašina zbog prethodne nabavke respiratora iz Kine koju sada istražuje Tužilaštvo BiH odnosno zbog niza informacija o malverzacijama.

“Respiratori su dio donacije, a o kojim respiratorima se radi ćemo više znati po dolasku donacije”, kazao je Granov.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef, Kavazović je u aprilu javno iznio određeno negodovanje uz opasku da su tada Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, ali ne i u BiH. Granova smo upitali za komentar.

“Koliko je meni poznato reisu-l-ulema je u aprilu izjavio kako je uvjeren da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu.Tada je reis naglasio da postoje najave da pomoć neće izostati što je današnja donacija i dokazala”, rekao je Granov..

On je otkrio i šta se sve nalazi u paketu pomoći koje sutra očekuje BiH.

“U paketu pomoći se nalazi sljedeća oprema: Zaštitni kombinezoni, 25.000 komada, respiratori 40 komada, latex rukavice 150.000 komada, N95 maske 150.000 komada, hirurške maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, viziri za lice 50.000 komada, zaštitne naočale 20.000 komada, vlažne maramice 100.000 pakovanja”, kazao je on.

Navedena pomoć, naglašava, dolazi avionom Boing 747-400 koji je jedan od najvećih kargo aviona na svijetu, a dio je flote privatnog operatera Vlade Dubaija.

“Chairman i CEO Emirates Group, Sheikh Ahmed bin Saeed al Maktoum u čijem je sastavu pored Emirates Airline-a i Fly Dubai te Dubai Air Wing odobrio je da sve troškove letova, logistike i trasporta snosi kompanija, čime je vladarska porodica jos jednom pokazala prijateljski odnos prema građanima BiH”, istaknuo je Granov.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*