Nasilje širom SAD-a, policija se autima zabijala u demonstrante

U 25 gradova diljem SAD-a uveden je policijski sat nakon što su se protesti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i haos.

I danas su u 30 gradova održani prosvjedi, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

U Chicagu su prosvjednici bacali kamenje na policiju. U Los Angelesu je policija na prosvjednike ispalila gumene metke, nakon što su ovi zapalili njihove automobile.

Drugi dan zaredom velika grupa prosvjednika okupila se i pred Bijelom kućom. Tisuće ljudi prosvjedovale su na ulicama Minneapolisa, New Yorka, Miamija, Atlante i Philadelphije. Policijski sat je, između ostalih, uveden i u Minneapolisu, Atlanti, Los Angelesu, Philadelphiji, Portlandu i Louisvilleu.

U Indianapolisu je poginula najmanje jedna osoba, dok su još dvije upucane. To je već treća žrtva poginula tijekom prosvjeda, prenosi Index.

Policija se u Brooklynu zabila u prosvjednike

Iz Brooklyna stiže snimka koja prikazuje dva policijska automobila kako se zalijeću u prosvjednike.

Gradonačelnik New Yorka rekao je da ga je jako uznemirio taj incident i da mu je žao što su to policajci učinili.

“Policajci su ovdje bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali pobjeći od toga. Razumijem ih, našli su se u nemogućoj situaciji”, rekao je, ali i dodao da mu je žao što se incident dogodio.

Trump kaže da bi mogao zapovjediti vojsci da zaustavi prosvjede

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da države i gradovi moraju biti “mnogo stroži” spram prosvjeda protiv policije ili će se uključiti savezna vlada, uz moguće korištenje vojske i uhićenja.

“Liberalni guverneri i gradonačelnici moraju biti MNOGO stroži ili će se savezna vlada morati uključiti i učiniti ono što se mora učiniti, a to uključuje i korištenje neograničene moći naše vojske i mnoga uhićenja”, tvitao je.

Pentagon je u subotu rekao da je svojim vojnim jedinicama zapovjedio da budu spremne u roku od četiri sata ako ih zatraži guverner Minnesote zbog nemira koji su uslijedili nakon što je bijeli policajac ubio crnog muškarca.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*