Gordana Tadić s tužiteljima: Tužilaštvo je po uputama VSTV-a intenzivno radilo na krivičnim djelima

Glavna tužiteljica Gordana Tadić održala je kolegije svih tužiteljskih odjela Tužilaštva BiH. Centralne teme odnosile su se na rad i ostvarene aktivnosti za vrijeme pandemije COVID-19, primanje k znanju Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i nastavak aktivnosti u narednom periodu. Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, sa zamjenicima i rukovoditeljima, održala je danas kolegije tužitelja iz svih tužiteljskih odjela u Tužilaštvu BiH-Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i terorizam i Odjela III.

Radi poštivanja mjera zdravstvene zaštite i socijalne distance, održani su odvojeni kolegiji sa tužiteljima iz navedenih odjela.

Glavna tužiteljica upoznala je tužitelje da je u vrijeme trajanja pandemije, 17.03. ove godine formiran Koordinacioni tim za postupanje u vezi problematike prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa – COVID-19, u kojem su članovi bili zamjenici glavnog tužitelja i rukovoditelji tužiteljskih odjela kao i rukovoditelji odjela uprave u Tužilaštvu BiH. Koordinacioni tim održao je ukupno šest radnih sastanaka, donesene su instrukcije u postupanju koje su bile potrebne za funkcioniranje institucije, te su se pratile odluke nadležnih organa i VSTV-a BiH, kako bi se odluke Koordinacionog tima, blagovremeno usklađivale sa instrukcijama i uputama koje su davale nadležne institucije.

Tužilaštvo je za vrijeme pandemije Covid-19, sukladno uputama VSTV-a BiH, intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na krivična djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabavke, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa hitnim rokovima, a u ovom periodu podignute su 4 optužnice za krivična djela iz oblasti terorizma, kao i u predmetima koji su povezani sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem osoba, te drugim predmetima u kojima su zaprimani izvještaji za vrijeme dežura tužitelja.

Nakon odluke VSTV-a BiH da glavni tužitelji organiziraju rad u tužilaštvima sukladno sa izmjenjenim okolnostima, svi tužitelji i uposlenici, uz propisane mjere zaštite, krenuli su sa radom u punom radnom vremenu od 18.05.2020. godine.

Također, glavna tužiteljica informirala je tužitelje, da je prisustvovala sjednici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. maja ove godine, gdje je odgovarala na upite delegata, nakon čega su isti nakon razmatranja primili k znanju Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Na kolegijima je također razgovarano i o utjecaju situacije sa pandemijom na realizaciju plana aktivnosti za 2020. godinu.

Glavna tužiteljica zahvalila se svim članovima Koordinacionog tima, tužiteljima i uposlenicima, na iskazanoj profesionalnosti i odgovornosti u ispunjavanju radnih obveza i aktivnosti u otežanim uvjetima za vrijeme pandemije Covid-19, kao i svim sigurnosnim i policijskim agencijama, te izrazila očekivanja da će se u narednom periodu realizirati što veći dio aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*