(VIDEO) Grad Tuzla: Pomoć za samostalne obrtnike

Grad Tuzla jučer je objavio javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za subvencije fizičkim licima koja su registrovana za obavljanje samostalnih djelatnosti i obrta na području Grada Tuzle , a u cilju ublažavanja posljedica proglašenja stanja nesreće izazvane pandemijom korona virusa.

Na javni poziv mogu se prijaviti fizička lica koja obavljaju samostale djelatnosti i obrte na području Grada Tuzle a kojima je naredbama Federalnog  Štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK privremeno obustavljeno obavljanje djelatnosti i pružanje usluga u periodu od 17. Marta do 31. Maja ove godine. Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, kaže da će sredstva biti dodjeljivana kao pomoć za održavanje  tekuće likvidnosti samostalnih djelatnosti i obrta i bit će korištena za refundiranje dijela režijskih troškova, odnosno troškova za električnu energiju, odvoz smeća, centralno grijanjei vodu, te dijela troškova u vezi sa zakupom poslovnih prostora i računovodstvenih usluga.  Subvencija koja će biti dodjeljivana putem ovog javnog poziva bit će  u maksimalnom iznosu od 500 KM po jednom korisniku.

Uslovi koje aplikanti trebaju zadovoljiti  prilikom prijavljivanja na ovaj javni poziv su: da su registrovani kao fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost ili obrt na području Grada Tuzle, da im je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite ili Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK privremeno obustavljeno pružanje usluga od 17. Marta ove godine , da su izvršili plaćanje računa koji su prethodno navedeni i da su zadržali broj prijavljenih radnika na dan 29. Februar 2020. Godine. , osim onih radnika kojima je u tom periodu istekao ugovor o  radu ili koji su sporazumno prekinuli radni  odnos. Na ovaj javni poziv ne mogu se prijaviti subjekti koji imaju status privrednog društva, javne ustanove ili javnog preduzeća. Javni poziv ostaje otvoren do 17.juna ove godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*