Demonstranti preplavili najveće gradove širom Amerike, u New Yorku uhapšeno 90 ljudi

Stotine hiljada demonstranata okupilo se sinoć na ulicama najvećih američkih gradova zbog ubistva Georgea Floyda tokom hapšenja u Minneapolisu.

Protesti su se nastavili na ulicama Los Angelesa, Philadelphije, Washingtona, Atlante, San Francisca, Seattlea… U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga.

Međutim u New Yorku je došlo do sukoba demonstranata i policije. Prema izvještajima policije najmanje jedan policajac je povrijeđen u ovom okršaju.

Najmanje 90 osoba privedeno je zbog sukoba s njujorškom policijom. Šef Odjela NYPD-a Terrance Monahan rekao je da je noć bila relativno mirna bez pljačke.

Također je istaknuo razliku između mirnih protesta i onih koji izazivaju nasilje.

“Mi i demonstranti smo jedno. Vani smo s opravdanim razlogom, ali ne s ljudima koji žele uzrokovati nasilje u našem gradu”, rekao je Monah.

U New Orleansu policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

U Washingtonu je veliki broj demonstranata i dalje na ulici, čak i kada se približi policijski sat. Protesti se održavaju u blizini parka Lafayette, dalje od Bijele kuće nego je to bilo prethodnih dana.

Protesti u Washingtonu bili su mirni, a mnoštvo demonstranta zajedno je pjevalo i navijalo. Pretpostavlja se da je razlog za to što se među demonstrantima nalaze pripadnici Nacionalne garde. Samo u Washington je poslano 250 vojnika iz Fort Druma i Fort Braga.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*