Gradonačelnik Imamović organizovao prijem za prof. Milbahera, vodećeg austrijskog stručnjaka za transplantacije

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je organizovao prijem za profesora Ferdinanda Milbahera, austrijskog transplant stručnjaka, koji je u Tuzli prije petnaest godina izveo prvu transplantaciju bubrega u BiH.

Zahvaljujući profesoru Milbaheru Tuzla je postala vodeći transplantacijski centar u BiH. Do sada je na UKC-u Tuzla izvedeno 138 zahvata presađivanja bubrega, čime držimo rekord među centrima u zemlji. Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle izrazio je zahvalnost profesoru Milbaheru, nazvavši ga ocem transplantacije u BiH.

Prof. Ferdinand Milbaher zaposlen je na prestižnoj klinici AKH u Beču. Slovi za jednog od vodećih transplant stručnjaka u svijetu sa obavljenih 5000 transplantacija bubrega i oko 800 transplantacija jetre. Od njega su imali priliku učiti i tuzlanski ljekari, njih dvadeset i četvoro.

Prema riječima profesora Milbahera, transplantacijski program u Tuzli je veoma uspješan, a ono na čemu se mora raditi jesu kadaverične transplantacije, to jeste, presađivanje organa sa klinički mrtvih pacijenata.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*