Avdija Memić najmlađa je žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice koja će ove godine 11. jula biti ukopana na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Imao je samo 14 godina kada je ubijen zajedno sa ocem, amidžom i amidžićem. Ubijen je veliki broj članova porodice Memić. Brat Emir (na fotografiji) danas je u Potočarima. Zajedno sa ostalim članovima ubijenih Srebreničana dočekao je tabut sa posmrtnim ostacima brata Avdije. ( Anadolu Agency - Samir Yordamoviç )

Četiri porodice povukle saglasnost za ukop na dženazi 11. jula

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je danas Feni da su, za sada, porodice sedam žrtava genocida u Srebrenici dale saglasnost za ukop njihovih posmrtnih ostataka na kolektivnoj dženazi koja bi trebala biti održana 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

  • Nakon što su porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici u proteklom periodu dale saglasnost za ukop svojih najmilijih na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi koja bi trebala biti održana 11. jula, na 25. godišnjicu zločina genocida u Srebrenici, četiri porodice su povukle svoju saglasnost – pojasnila je Fazlić.

Po njenim riječima, neizvjesno je da li će ukopa uopće biti i ta odluka trebala bi biti poznata do kraja ovog mjeseca.

  • Ono što se sigurno zna, jeste da će se ove godine održati komemoracija, da će se održati tradicionalna obilježavanja poput marša mira i slično. Sve će to ipak biti upriličeno. Međutim, da li će biti ukopa, zbog epidemiološke situacije još uvijek nije poznato – navela je Fazlić.

Kaže da će se postupiti u skladu sa onim epidemiološkim mjerama koje budu na snazi u momentu kada se bude trebalo pristupiti dženazi.

  • Sigurno će biti klanjana dženaza, dakle bit će obavljen vjerski obred, ali da li će ukopa biti, morat ćemo malo sačekati da saznamo – dodaje Fazlić.

Također, najavila je da su za narednu sedmicu planirane tri identifikacije u Komemorativnom centru u Tuzli.

Po njenim riječima, očekuje se da bi porodice tih žrtava također trebale dati saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi ove godine.

Fazlić je napomenula da je 99 žrtava za koje je stigao DNK nalaz, a koje nisu zvanično identificirane, te 37 koje su identificirane, ali za koje porodice nisu dale saglasnost za ukop zbog nedostatka dijelova skeleta.

  • Četiri porodice koje su odustale od ovogodišnjeg ukopa, dale su svoju saglasnost za ukop tih žrtava naredne godine, na kolektivnoj dženazi 2021. godine – navela je Fazlić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.