Trg u Washingtonu preimenovan u “Black lives Matter”

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD Donaldu Trumpu preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno trg “Crni životi su važni”.

Trg je postao glavno okupljalište često nasilnih protesta protiv policijske brutalnosti.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Trump uslikao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti, prenose američki mediji.

Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih hapšenja te je zatražile da specijalne jedinice napuste ovaj grad.

Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a ni sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Bowser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom ‘Black Lives Matter’ (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada.

Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.  Međutim, lokalna podružnica pokreta “Black Lives Matter” kritizirala je potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev. – Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva – napisala je ta skupina na Twitteru.

Donald Trump je rekao za gradonačelnicu da je “nekompetentna” te je dodao da ju je Nacionalna garda spasila od “velikog sramoćenja”.

Francuski Markiz de Lafayette, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovjednik Nacionalne garde.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*