Porodica Georgea Floyda zatražila pomoć UN-a u istrazi njegovog ubistva

Porodica Afroamerikanca Georgea Floyda i njihov advokat Ben Crump obratili su se pismom Ujedinjenim nacijama (UN) da interveniraju u slučaju njegovog ubistva te pošalju preporuke za sistemsku reformu policije u SAD-u.

NBC News piše da je u pismu UN-u zatraženo da oni provedu istragu u slučaju Floydove smrti te su naveli da podupiru američku vladu u podizanju federalne optužnice protiv policajaca uključenih u njihovo ubistvo.

Porodica Floyd traži i reformu deeskalacijskih tehnika, neovisnih tužbenih postupaka i autopsija za svako policijsko ubistvo.

Advokat Crump je u izjavi medijima kazao da SAD već dugo imaju obrazac i praksu lišavanja Afroamerikanaca i njihovih prava na život.

“Tražio sam zaštitu savezne vlade za bezbroj takvih slučajeva policijske brutalnosti, uključujući i Martina Leeja Andersona na Floridi, Michaela Browna u Missouriju i Breonnu Taylor u Kentuckyju, ali američka vlada nikada nije proglasila policijske službenike odgovornima, čak ni u slučajevima s neoborivim videodokazima”, istakao je Crump.

Policijska uprava u Minneapolisu je prošlog mjeseca objavila da će FBI dijelom biti uključen u istragu Floydovog ubistva.

“Kada se grupi ljudi bilo koje nacije decenijama sistemski oduzimaju univerzalna ljudska prava na život, onda se morate obratiti međunarodnoj zajednici za podršku i Ujedinjenim nacijama za intervenciju. Ponavljamo, riječi etiopljanskog cara Haile Selassieja I. iz njegovog govora iz 1963. godine koji je uputio UN-u, a u kojem se zalagao za nastavak borbe za jednakost i pravdu, ‘sve dok se filozofija koja drži jednu rasu superiorniju i drugu inferiornu konačno i trajno diskreditira i napusti… sve dok boja čovjekove kože nema veće značenje od boje njegovog oka'”, izjavio je advokat porodice Floyd.

Visoka predstavnica za ljudska prava UN-a Michelle Bachelet nazvala je Floydovu smrt “najnovijim događajem u dugom nizu policijskih ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca” te pozvala na ozbiljno djelovanje.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*