Ova godina će trajati sekund duže

Međunarodna organizacija zadužena za nadgledanje rotacije Zemlje saopštila je danas u Parizu da će 2015. godina trajati jedan sekund duže.

“Utvrđeno je da će 30. jun 2015. godine trajati sekund duže i da će tog dana vreme biti označeno sa 23.59 na 23.60 pa tek onda 24.00”, navodi se u saopštenju i dodaje da će dan umesto 86.400 sekundi imati 86.401 sekund.

Organizacija je navela da ta “prestupna sekunda” ima za cilj bolje usaglašavanje građanskog (srednjeg) vremena koje koristimo i univerzalnog vremena koje se računa na osnovu rotacije Zemlje.

Ta vrsta podešavanja je česta. Od 70-ih godina bilo je oko 20 prestupnih sekundi koje se obično dese 30. juna ili 31. decembra.

“Prestupna sekunda se dogodila 30. juna 2012. godine iz istih razloga ali je tada izazvala brojne kompjuterske greške i tehničke probleme jer računari koriste Mrežni protokol za vreme (Network Time Protocol) koji sinhronizuje građansko vreme sa kompjuterskim satom”, navodi se u saopštenju i dodaje da su se tog dana neki kompjuteri “jednostavno zbunili”.

(B92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.