Teško stanje u Tuzlanskom kantonu: Mještani bez struje, blokiran put Tuzla – Sarajevo

Nabujale rijeke i bujični potoci od ranih jutarnjih sati stvaraju probleme stanovništvu Tuzlanskog kantona. Većinu gradova i općina su pogodile poplave, a najteža situacija je na području Kladnja gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Saobraćaj na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla u prekidu je na dva lokaliteta.

Ekipe svih lokalnih službi civilnih zaštita iz Tuzlanskog kantona nalaze se na terenu kako bi osposobili putnu infrastrukturu.

Trenutno je najkritičnija situacija na području Kladnja gdje je prema posljednjim informacijama poplavljeno skoro 70 stambenih objekata. Iz Kantonalne civilne zaštite navode da je na području općine Kladanj došlo do izlijevanja svih vodotoka odnosno Drinjače, Suhe, Gostelje te bujičnih potoka.

U Mjesnoj zajednici Stupari prekinuto je snabdijevanje električnom energijom, a iz pravca Sarajeva do Tuzle saobraćanje je prekinut na jednom mjestu. Također, voda je došla i od osnovne škole u Stuparima, a ekipe su na terenu.

Na desetine objekata poplavljeno je i na području Srebrenika, tačnije u mjestu Špionica gdje je došlo do izlijevanja rijeke Tinje.

Odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Tuzla – Sarajevo također je prekinuto i na području Živinica, tačnije u naselju Đurđevik gdje je na glavni put došlo do izlijevanja rijeke Gostelje. Zbog nabujale Spreče ugroženi su i mještani Golubinjaka, Višće, Barica te Suhe.

Izuzetno složena situacija je i Čeliću gdje veliki problem stvaraju rječice i potoci koji su se izlili iz svojih korita i plave lokalne puteve te poljoprivredna zemljišta. Već je poplavljeno i nekoliko stambenih objekata, a iz civilne zaštite TK su naveli da je najteže u Brnjiku, Drijenči, Nahvioci, Šibošnici te samom Čeliću.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*