Služba civilne zaštite Tuzla: Gradski štab civilne zaštite Tuzla nije imao nabavke u vrijeme pandemije

U povodu neistina koje su se proteklih dana širile putem određenih portala i društvenim mrežama, Služba civilne zaštite Grada Tuzle navodi da opremanje službi zaštite i spašavanja se, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, vrši kontinuirano svake godine i to iz sredstava čija je namjena strogo Zakonom određena. Tako je npr. u 2019. godini nabavljeno: vozila za službu hitne medicinske pomoći, rovokopač za asanaciju terena, mobilna pumpa za interventnu odbranu od poplava, sistem za punjenje vreća pijeskom, traktor sa pratećom opremom za intervencije na terenu, te računarska oprema za članove Gradskog štaba civilne zaštite, koji su ujedno i šefovi službi, koji će računarsku opremu koristiti u funkciji zaštite i spašavanja u vremenu stanja prirodne i druge nesreće, kao i za redovan rad službi u vremenu izvan stanja nesreće.

Dakle, sve navedene nabavke provedene su 2019. godine, a ne 2020. godine u vremenu pandemije.

Kada je u pitanu nabavka računarske opreme, nezavisni ekspert koji se bavi monitoringom javnih nabavki, za nabavku računarske opreme u gradskoj upravi Tuzla, naveo je da su u tom slučaju“svi postupci provedeni otvorenim postupkom javnih nabavki, što je najtransparentniji način biranja dobavljača…“

Zahvaljujući kontinuiranom opremanju službi civilne zaštite, i edukaciji članova štaba i građana, Gradski štab civilne zaštite odbranio je Tuzlu od nedavne poplave i prijetnje klizištima.

Građani treba da znaju sve o utrošku budžetskih sredstava i sredstava za zaštitu i spašavanje. Igrađani i Gradsko vijeće se o tome informišuputem informacija na službenoj web stranici Grada, te tromjesečno i šestomjesečno kroz izvještaje o izvršenju Budžeta, kao i kroz izvještaje i informacije različitih službi, pa i Službe civilne zaštite. Gradski štab civilne zaštite Tuzla nije imao nabavke u vrijeme pandemije, navodi se iz Službe civilne zaštite Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*