Milan Tegeltija odgovorio Istražnoj komisiji Parlamenta BiH

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, reagovao je na zaključke Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istaknuvši da bi se članovi tog tijela prilikom informisanja trebali koristiti zvaničnim saopćenjima VSTV-a. “Ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije predsjednika VSTV-a. Postoje zvanični zaključci VSTV-a kao institucije koji su doneseni 18. jula 2019. i koji su onako kako su doneseni proslijeđeni predsjednicima sudova i glavnim tužiocima i saopćeni javnosti, bez ikakvih dodatka Milana Tegeltije predsjednika VSTV-a”, kazao je Tegeltija.

Navodi kako su ti zaključci, od 18. jula 2019. godine, na jučerašnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno potvrđeni, s tim da je VSTV na njih dodao dva zaključka kojima razjašnjava pitanje postupanja u vezi sa traženim podacima.

“VSTV je dao odgovor na pitanje da li ti zaključci predstavljaju apsolutnu zabranu pojavljivanja te dao sudijama i tužiocima koji se samostalno odluče odazvati na poziv Privremene istražne komisije te za taj slučaj postavio je ograničenja za sudije i tužioce u pogledu sadržaja njihovih iskaza”, istakao je on.

Navodi da svi stavovi VSTV-a u pogledu Privremene istražne komsijje izraženi u zaključcima od 18. jula 2019.

“U cjelosti su potvrđeni i ostali su na snazi u istovjetnom obliku uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama”, zaključio je Tegeltija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*