Moon očekuje da će se Trump i Kim ponovo sastati prije američkih izbora Moon očekuje da će se Trump i Kim ponovo sastati prije američkih izbora

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je da se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un trebaju ponovno sastati prije predsjedničkih izbora u SAD-u početkom novembra, kako bi ponovno aktivirali Korejski mirovni proces, izjavio je u srijedu visoki dužnosnik Plave kuće.

Ideja Moona je prenijeta Bijeloj kući u  “bliskoj komunikaciji” Seoula i Washingtona,  nakon što je Sjever uništio međukorejski ured za vezu u  pograničnom gradu Kaesong prošlog mjeseca, prenosi Yonhap.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in  razgovarao je u utorak s predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom na video-konferenciji iz Seula.

Na virtualnom sastanku s  Michelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, Moon je  potvrdio svoju odlučnost u nastojanju da “strpljivo” održi zamah dijaloga koji uključuje SAD i dvije Koreje, dodao je neimenovani dužnosnik Plave kuće.

Moon je naglasio da se dvije Koreje ne bi trebale povući od teško osvojenog “napretka i dostignuća” u svojim odnosima.

Ostaje nejasno hoće li Trump i Kim moći održati još jedan krug razgovora u narednim mjesecima.

Ranije ove sedmice, zamjenik državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun, izrazio je sumnju u tu mogućnost, dodajući da će pandemija COVID-19 učiniti takav  samit malo vjerojatnijim.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*