EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tokom pandemije

Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije korona virusa poletjela u nebo.

U cilju borbe protiv nezaposlenosti među mladima, Europska komisija predložila je širenje postojećeg programa Garancija za mlade, koji je uveden 2013.

Program predviđa da se mladima u dobi od 15 do 25 godina u roku od najviše četiri mjeseca po završetku obrazovanja ili početka nezaposlenosti osigura ponuda za posao, ponuda za vježbeništvo ili pripravništvo ili ponuda za povratak u obrazovanje.

Europska komisija želi da se ta dobna granica povisi na 29 godina.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis upozorio je na činjenicu da je tijekom pandemije korona virusa nezaposlenost među mladima rasla dvostruko brže od opće stope nezaposlenosti.

Sada iznosi 15,4 posto, ali povjerenici Europske komisije upozorili su na konferenciji za novinare da bi mogla porasti na razinu iz 2008., kada je u nekim članicama zabilježena stopa od 50 posto.

Europski povjerenik za rad i socijalna prava Nicolas Schmit rekao je da se EU mora pobrinuti da se ne dogodi druga „izgubljena generacija”, što je termin koji se koristi za nezaposlene mlade zbog globalne ekonomske krize 2008.

„Još nije došlo do toga, ali postoji rizik da će mladi biti žrtve ove pandemije”, rekao je.

Prijedlog predviđa i snažniji fokus na izobrazbu i razvoj vještina mladih povećanjem ulaganja u takve programe.

Prijedlozi Europske komisije neobvezujuće su preporuke koje države članice EU-a mogu prihvatiti.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*