Ko i kako može u EU, a ko ne može u BiH?

Građani BiH moći će ući u Njemačku sa negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, potvrdila je za N1 ambasadorica BiH u ovojj zemlji Jadranaka Winbow Negodić.

BH ambasadi danas je i zvanično potvrđeno da se testovi na koronavirus urađeni u BiH ipak priznaju Time je BiH i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin, pod uslovom da osobe koje dolaze u Njemačku mogu dokazati da nisu zaražene koronavirusom.

“Danas smo službeno obaviješteni od njemačkih nadležnih organa da je Robert Koch institut stavio BiH na listu onih zemalja čiji se testovi priznaju. Akreditirane laboratorije u BiH rade molekularno-biološke testove, PCR, i rezultati istih se priznaju od strane njemačkih organa ukoliko su urađeni u rasponu od najviše 48 sati prije ulaska u Njemačku. To je zaista veliko olakšanje za naše državljane i bila je neobična i teška situacija da naši građani koji dolaze u Njemačku moraju raditi testove ili nakon ulaska u Njemačku ili u nekoj zemlji evropske unije”, kaže u razgovoru za N1, Jadranka Winbow Negodić, ambasadorica BiH u Njemačkoj.

Za razliku od Njemačke, u Austriji ostaje na snazi zabrana ulaska građanima trećih zemalja među kojima je i BIH. S druge strane, svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji – koji se vrate iz BIH moraju u dvosedmični karantin, odnosno dužni su da obave PCR test. Austrijanciima se ne preporučuje putovanje u zemlje Zapadnog Balkana

“Reagovali smo na okolnosti, ne samo na situaciju u tim zemljama nego i na činjenicu da vidimo, na primjer u našim susjedima Hrvatskoj i Sloveniji, povećanje klastera među ljudima koji se vraćaju sa putovanja na zapadni Balkan. Takvi klasteri uočeni i u Austriji”, kazao je ministar vanjskih poslova Austrije, Alexander Schallenberg.

U međuvremenu, Hrvatska je nakon burnih reakcija javnosti zvanično ukinula mjere samoizolacije za državljane BIH, koji na graničnim prijelazima ipak moraju dokazati svrhu ulaska. To mogu učiniti i putem obrazaca na internetu na zvaničnoj stranici MUP-a RH. Olakšan je ulazak državljanima BiH u Crnu Goru nakon odluke Instituta za javno zdravlje u Podgorici da mogu preći crnogorsku granicu uz negativan serološki test koji ne smije biti stariji od 72 sata, i koji je znatno jeftinji od tzv. PCR testa koji je do sada bio obavezan.

BiH ostaje zatvorena

Bez opravdanog razloga ni državljani EU ne mogu ući u BiH koja do daljnjeg ostaje zatvorena za strance. U BiH dopušten je ulazak tek državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ovu odluku Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO i aktivista bh. dijaspore nazvao je nerazumnom i štetnom prije svega za bh građane;

“Sama argumentacija zbog čega se ne otvaraju granice za građane Evropske Unije je jedan skandal. U diplomatskom vokabularu se reciprocitet koristi, ali ako ga prevedemo na običan govor ljudi, to znači ucjena. Vi ucjenjujete državu, a kada kažem državu, mislim na Evropsku uniju koja najviše ulaže u BiH, koja je najviše pomogla za vrijeme epidemije, koja ulaže u humanitarne projekte u BiH. I na kraju krajeva, BiH hoće da bude dio te države i vi ucjenjujete tako što mislite da nešto možete s tim dobiti. EU će otvoriti granice kada epidemija bude splasnula u BiH, a ne zato što je neko uveo reciprocitetne mjere”, kaže Husagić za N1.

Jadranka Winbow Negodić, ambasadorica BiH u Njemačkoj također dodaje:

“Postoji povećan interes za dolazak u BiH radi godišnjih odmora ili nekih drugih obiteljskih događaja. Suočeni smo sa dosta pitanja na koja ljudi traže decidiran odgovor i objašnjenje zašto je snazi je još uvijek ta odluka i zašto ne mogu ući u BiH. Međutim, sve zemlje samostalno donose odluku vezano za svoju epidemiološku situaciju, tako da i mi moramo poštovati odluku Vijeća ministara. Očekujem da će se promjenom okolnosti, vjerovatno i to promijeniti”.

Sličnog su mišljenja i brojni privrednici u BiH, ali i hotelijeri i turističko-ugostiteljski radnici koji traže otvaranje granica uz maksimalno pridržavanje mjera, kao što rade i druge evropske zemlje. To je i povod sutrašnjem protestu koji je najavljen simbolično na Starom mostu u Mostaru u 10 sati.

Staša Košarac, ministar vanjske trrgovine BiH komentira.

“Nismo donijeli odluku. Vjerujem da ćemo na narednoj sjjednici odlučiti. Iz aspekta zaštite ljudi, preovladava stav da moramo biti oprezni”, naglašava Košarac.

Nezvanično razmatra se otvaranje granica za strane državljane, oodnosno državljane EU uz obavezan uslov negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od 48 do 72 sata.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*