Završen referendum u Rusiji, Putinu omogućena vlast do 2036.

Amandmane na ruski Ustav na referendumu je podržalo 78,03 odsto glasača, saopštila je Centralna izborna komisija poslije prebrojavanja 99,02 odsto glasova.

Komisija navodi da se protiv amandmana izjasnilo 21,16 odsto glasača. Odziv je, prema najnovijim informacijama, bio 65 odsto, prenio je TASS.

Glasanje za referendumu završeno je sinoć u 21.00 čas po moskovskom vremenu.

U Čečeniji je amandmane podržalo 97,92 odsto glasača, saopštio je portparol republičke izborne komisije. Prebrojano je svih 100 odsto glasova.

Proces glasanja počeo je 25. juna. Zvanični dan za izjašnjavanje građana bio je 1. jul, ali je period izjašnjavanja produžen za sedam dana zbog situacije u vezi sa epidemijom virusa korona.

Građani su mogli da glasaju izvan biračkih mjesta u specijalno organizovanim oblastima od kojih su neka bila na otvorenom, da se izjasne od kuće ili preko aplikacije za glasanje. Stanovnici Moskve i Nižnjeg Novgoroda mogli su da glasaju i preko interneta.

Amandmani će stupiti na snagu ukoliko ih podrži više od polovine onih koji su izašli na referendum. Nije određen minimalni prag za odziv.

 

(Vijesti.ba / RTRS)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*