Irfan Brković, mladi tuzlanski umjetnik predstavlja multimedijalnu izložbu “Otvoreno”

Irfan Brković, mladi tuzlanski umjetnik će se u petak 3. 07. u  8:46 navečer u galeriji “Oblik” Zlatarska ulica 4 u Tuzli predstaviti multimedijalnom izložbom/instalacijom pod nazivom “Otvoreno”. Okosnicu izložbe čini serija fotografija nastalih u noći 31. 05. na 1. 06. 2020. na ulicama Lower Manhattan-a u New Yorku u periodu od 22:00 h do 2:00 h. Autor će tom prilikom izvesti “re-enactment” prizora zabilježenih na fotografijama te noći praćen soundscapeom inspirisanim kultnim youarelisteningtolosangeles.com site-om, koji miksa zvuke opuštajuće ambijentalne muzike sa hakiranim razgovorima policijskih patrolnih vozila. Prilikom otvorenja izložbe video zapis će se istovremeno snimati i projicirati u galerijskom prostoru. Posjetitelji izložbe su pozvani da i sami uzmu učešće praveći video klipove i fotografije otvorenja te da ih taguju i distribuiraju putem socijalnih mreža.

Noćne fotografije i videa Irfana Brkovića sa njujorških ulica okupanih neonom, neposredno su svjedočanstvo turbulentnog vremena. Autor je član eksperimentalne teatarske trupe “The Wooster Group” iz SoHoa na poziciji Video Artista. Oko kamere “stranca u stranoj zemlji” autentično su svjedočanstvo tim više jer ovakvim multimedijalnim performansom: slikom, svjetlom, videom, zvukom i predmetnošću artefakata bivamo uvučeni svim čulima u “događaj”. Remix slikovnog zapisa otvorenja izložbe i projekcije video snimaka nasilja nad korporativnom imovinom radnji poput Louis Vouton-a, Dolce & Gabbana-e ili Leica Store SoHo čini posmatrača aktivnim sudionikom, medijsko anatemisanim “looterom”. Palimpsest iskustvenog se briše i iznova uspostavlja svakim narednim detaljem, ritmičnim zvukom palice, lomljenjem stakla, neonskom farbom noći, pucketanjem vatre u kojoj gore objekti želje. Ulična moda otuđena i žigosana logotipima, zarobljena iza debelih stakala otmjenih modnih brendova, vraća se ulici. Ukrivljena fotografija mlade Lakota indijanke “Women of the White Buffalo” iz radnje prestižne fotografske opreme gleda na nas umornim pogledom iz polumraka slomljenog izloga poput Mona Lise ali sada bez i nagovještaja osmijeha. “Détournement” sudionika nesvjestan je a jak, koliko je jaka i nepravda. U medijsko-propagandnom pejzažu vješto iskonstruisanog diskursa prihvatljivog, ova izložba je pokušaj rekontekstualizacije samog akta pobune bez suvišnog komentara.  

Irfan Brković je bosansko-hercegovački umjetnik koji živi i radi u New York-u. Irfan je član i video umjetnik eksperimentalnog pozorišta The Wooster Group kao i osnivač audio vizuelnog kolektiva Fa11out i studija Phase Space Brooklyn. Izlagao je internacionalno i njegovi radovi su objavljeni u The New York Times-u. 

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*