Predstavnici AS Holdinga u posjeti gradonačelniku Imamoviću

U petak, 2.7.2020. godine, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se sa predstavnicima kompanije AS Holding, Sulejmanom Hrvićem, vlasnikom kompanije, Rusmirom Hrvićem, direktorom Uprave i Bakirom Smailagićem, direktorom Solane d.d. Tuzla. Predstavnici AS Holdinga upoznali su gradonačelnika Tuzle sa razvojnim putem kompanije i poslovanjem društva, koje u zadnjih nekoliko godina bilježi najveće uspjehe u poslovanju. Kompanija AS Holding u svom portfoliju ima preko 2000 proizvoda, oko 360 miliona KM prometa godišnje i zapošljava preko 4.500 ljudi, uglavnom u tri oblasti poslovanja: hrana, trgovina i tekstil. Svoje proizvode izvoze u 27 zemalja svijeta.
Predstavnici AS Holdinga su upoznali gradonačelnika da već nekoliko godina u nizu zauzimaju najviša mjesta u ukupnom poretku najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, a da im je cilj da budu među pet vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u prehrambenoj industriji.

Jedna od kompanija koja djeluje u okviru AS Holdinga je i Solana d.d. Tuzla, koja godišnje proizvede blizu 150.000 tona soli, od čega oko 80% izvozi. Direktor Solane je govorio o planovima za širenje kapaciteta, što će pratiti potreba za povećavanjem broja zaposlenih. Jedan od budućih projekata Solane je i obnova Fabrike soli iz 1895. godine i otvaranje modernog muzeja industrijskog naslijeđa, imajući u vidu da se ovaj objekat već nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Gradonačelnik Imamović je izjavio da je obradovan posjetom predstavnika AS Holdinga i čestitao im na uspjesima u proizvodnji. „Tuzla baštini najstariju proizvodnju soli u Evropi, još od mlađeg kamenog doba, neolita, a korijen riječi Bosna, po istoričaru Lajošu Talociju, je staroilirskog porijekla i u prevodu znači „slana zemlja ili posuda iz koje se isparavanjem dobija so“, pa je proizvodnja soli vezana i za ime Bosne i za ime Tuzle“, rekao je gradonačelnik, te čestitao predstavnicima AS Holdinga i Solane na tome što su danas nosioci tog kontinuiteta i izrazio spremnost Grada Tuzle da pruži svaki vid podrške u ostvarivanju njihovih razvojnih planova, kada je u pitanju Solana d.d. Tuzla, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima.

(grad.tuzla.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*