Lauc o mutaciji koronavirusa: To je zapravo jako dobro

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je rezultate istraživanja objavljenog u četvrtak u časopisu Cell, koje pokazuje da se genetska inačica novog korona virusa, koji izaziva Covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini.

Gordan Lauc je za portal HRT-a rekao kako su mutacije virusa nešto što se stalno događa.

“To nije ništa neočekivano. Ovaj primjer promjene aminokiseline na položaju 614 spike glikoproteina je tipičan primjer kako se u nekom trenutku pojavi nova varijanta koja se “natječe” sa starom varijantom. Dok je D614G varijanta bila iznimno rijetka u početku epidemije, sada je na nekim, no ne i svim mjestima u svijetu postala dominantna”, ističe Lauc.

Kaže da prve objavljene analize pokazuju da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica, te da se zbog toga izgleda brže i uspiješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje.

“Općenito je za očekivati da će one varijante koje se brže i bezbolnije šire s vremenom postati dominantne. To je zapravo jako dobro, jer osobe koje razviju imunitet na tu blažu varijantu postaju otporne ili barem otpornije i na onu težu, tako da su barem u određenoj mjeri zaštićeni ako dođu u kontakt s bilo kojim sojem tog virusa”, rekao je hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.

Istraživanje o kojem piše časopis Cell provedeno je u laboratoriju i sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu u odnosu na raniju varijantu, no to još nije dokazano.

“Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa”, kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

“Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi”, dodaje on.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izrvor sekvencija genoma. Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana “D614G” ima malu ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Znanstvenici su u travnju prva otkrića objavili na stranici bioRxiv, no tada su kritizirani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te inačice u svijetu jer je to mogla biti posljedica drugih faktora ili pukog slučaja. Tim je stoga proveo druge pokuse. Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 i uočili su da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu no težina njihove bolesti nije bila drukčija. Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.

@DailyMirror#BFTWNI
NOT what I want to hear this weekend!

Researchers from the Los Alamos National Laboratory, Duke University and University of Sheffield claim that a new variant called ‘D614G’ is now the most common strain of coronavirushttps://t.co/EFuaQ3NVth— BEER FROM THE WOOD ® (@bftwni)July 3, 2020

“Čini se da je taj virus sposobniji”, kaže Erica Ollmann Saphire, koja je provela jedan od pokusa na instututu za imunologiju La Jolla.

No u ovoj fazi sve se može opisati tek kao vjerojatno jer se laboratorijski pokusi ne odvijaju u uvjetima dinamike pandemije u stvarnom svijetu. Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijatna virusa koji sada kruži “zaraznija”, ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima.

U svakom slučaju virolog Nathan Grubaugh sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske inačice, “prirodnom selekcijom ili pukim slučajem” znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije. On ocjenjuje da se sada tek treba istraživanjima utvrditi hoće li ta nova varijanta utjecati na razvoj cjepiva i lijekova i ističe kako ne očekuje da će D614G uzrokovati promjene mjera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih.

“Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milijune ljudi no za sada ne znamo pune razmjere ili njegov utjecaj”, dodao je.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*