Zatvorena birališta u Hrvatskoj i BiH, u Mostaru se glasalo i nakon 19 sati

Izborna nedjelja u Hrvatskoj bliži se svom kraju s obzirom da su zatvorena birališta širom naše susjedne zemlje. Hrvatski birači imali su priliku dati svoj glas na desetim izborima za novi saziv Hrvatskog sabora. Nakon što su glasali, očekuje se da uskoro budu objavljene i prve izlazne ankete, ali i nepotpuni preliminarni rezultati izbora. Kako je danas dan proticao, iz Hrvatske su stizale informacije o manjoj izlaznosti na izbore nego prije četiri godine.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na izbore je do 16:30 sati izašlo 34 posto birača.

Podsjetimo, u Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik i zastupnica, od čega 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz dijaspore, dok će osam mjesta pripasti nacionalnim manjinama.

Prema izvještajima iz hrvatskih medija, današnji izborni dan protekao je uredno. Sve se odvijalo pod posebnim pravilima zbog epidemije koronavirusa, a glasači su uglavnom poštovali propisane epidemiološke mjere, naveli su iz DIP-a.

Najviše je bilo prijava oko kršenja izborne šutnje koje DIP pokušava riješiti sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj službenoj stranici početi objavljivati večeras od 21 sat, a trebao bi ih ažurirati svako 15 minuta.

Pravo glasa na današnjim izborima u Hrvatskoj imalo je 3 miliona i 860 hiljada birača, a mogli su glasati na biralištima u Hrvatskoj te u 42 države u inozemstvu na ukupno 6.999 biračkih mjesta.

Izbore je nadziralo oko 8.500 posmatrača, a glasanje je počelo jutros u 7 sati.

Glasanje u BiH

Biračka mjesta u Mostaru, na kojima se jučer i danas glasalo za zastupnike u Hrvatski sabor, zatvorena su u 19 sati.

No još glasaju oni koji nisu ispunili svoje glasačke listiće su ušli u krug birališta. Ove informacije za Klix.ba je potvrdila koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić.

“Svi koji su se zatekli u krugu birališta svoj glas mogu iskoristi”, kazala je Modrić navodeći kako je to praksa svih birališta.

Istaknula je kako je održavanje izbora protekao je bez poteškoća i kako je zadovoljna odazivom birača. Prema njezinim riječima tokom dva dana u Mostaru je glasalo oko 13 hiljada birača, što je na razini onih izbora 2016. godine.

Modrić je pohvalila ovom prilikom birače koji su se, kako kaže, dosta dobro pridržavali epidemioloških uputa te nisu stvarali gužve.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*