Granice unutar Australije zbog koronavirusa bit će zatvorene prvi put poslije 100 godina

Granica između dvije australske države sa najviše stanovnika bit će zatvorena od sutra na neodređen period, saopštio je danas premijer Victorije Daniel Andrews poslije izbijanja epidemije virusa korona u njegovoj državi. Ovo će biti prvo zatvaranje granica sa susjednim Novim Južnim Velsom u prethodnih 100 godina. Zvaničnici su to prethodni put uradili 1919. godine tokom pandemije španske gripe.

Broj slučajeva Covida-19 u Melbourneu, glavnom gradu Victorije, porastao je tokom prethodnih dana, a vlasti su proglasile striktne mjere socijalnog distanciranja u 30 predgrađa, a devet stambenih blokova stavile pod potpunu blokadu.

Ova država registrovala je 127 novih slučajeva zaraze od juče, što je najveći dnevni rast od početka pandemije. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj, prvi poslije više od dvije sedmice, pa je ukupan broj preminulih od virusa korona 105.

Zatvaranje ove unutrašnje granice u Australiji nanijet će udarac ekonomskom oporavku zemlje, koja se kreće ka prvoj recesiji u prethodne blizu tri decenije.

Andrews je rekao da je odluka o zatvaranju granice donesena zajedno sa australijskim premijerom Skottom Morrisonom i premijerom Novog Južnog Velsa Gladys Berejiklian.

Druga preostala unutrašnja granica Victorije, sa državom Južna Australija, zatvorena je ranije.

Čitava Australija do sada je registrovala nešto manje od 85.000 slučajeva zaraze.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*