Beč upozorava na opasnost mobilnih klima uređaja

S porastom temperature mnogi će razmisliti o korištenju mobilnog klima uređaja za hlađenje prostorija. Međutim, rad takvog uređaja u određenim slučajevima može biti opasan po život.

Christian Leiner, član udruženja bečkih dimnjačara, upozorava na istovremenu upotrebu mobilnih klima uređaja i plinskih uređaja. U posljednjih nekoliko godina to je više puta dovelo do trovanja ugljičnim monoksidom, a ponekad i do smrtnog ishoda. Ispušni plin koji proizvodi plinski uređaj, a mobilna klima uvlači i vraća u sobu, sadrži bezbojni, ali otrovni ugljični monoksid bez mirisa.

Kada istovremeno rade mobilni klima uređaji i plinski uređaji, postoji opasnost od trovanja. Klima uređaj usisava topli zrak iz dnevnih soba kako bi se jedan dio zraka vratio rashlađen. Vrući zrak nastaje kao nusproizvod i koji izlazi napolje kroz crijevo.

Ovim procesom dolazi do nejednakog odnosa između ulaznog i ispušnog zraka. Umjesto da izduvni gasovi odu u dimnjak, klima uređaj ih usisava i vraća u prostorije. Ako se plinski uređaj slabo održava, simptomi trovanja poput mučnine i vrtoglavice mogu se pojaviti u roku od nekoliko minuta.

Stoga je najbolje izbjegavati istovremeni rad mobilnih klima i plinskih uređaja. Kod posjedovanja takvih plinskih uređaja, kao što su na primjer plinski bojleri, potrebno je naći druga rješenja za hlađenje stambenih prostora.

Leiner je naveo i dodatne korake kako bi korištenje plinskih uređaja bilo sigurno:
– neka vaš dimnjačar svake godine izvrši provjere i redovna mjerenja ispušnih plinova;
– plinske uređaje servisirajte jednom godišnje od strane ovlaštene kompanije za instalaciju;
– uključite alarm za ugljični monoksid koji upozorava na otrovni plin.

“Želim se zahvaliti bečkim dimnjačarima na ovoj važnoj informativnoj kampanji koja zaista može spasiti živote. I mogu se samo priključiti njihovom apelu: Redovno servisirajte svoje plinske uređaje. Upotrijebite detektore za ugljični monoksid. Otvarajte prozore ljeti kada koristite svoje plinske uređaje. Obavezno potražite stručni savjet o korištenju mobilnih klima uređaja”, rekla je Kathrin Gaal, član gradske vlade u Beču za stanovanje.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.