Ženeva dala odobrenje da se na spomenik o Srebrenici ispred UN-a dopiše riječ “genocid”

“Ko ubije nedužnog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo, ko spasi nečiji život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, poruka je koju su danas poslali stotine okupljenih ispred UN-a u Ženevi.

Inače, uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uz pomoć bivšeg gradonačenika Ženeve Remy Paganija, grad je dao odobrenje da se na Spomen obilježje “Kamen spavač” dopiše riječ “genocid”, koja je inicijalno nedostajala.

Ovaj komemorativni skup u Ženevi održan je u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj-Džemata Ženeva i Udruženja “Solidarite Bosnie” povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skup je otvorio Samir Čolić, predsjednik džemata Ženeva. Ispred Udruženja Solidarite Bosnie obratio se Yvar Peterson, ukazujući na značaj ovog skupa i kontinuiranu borbu protiv negatora genocida. Peterson je jedan od začetnika održavanja “Marša mira”, koji se prvenstveno održavao u Švicarskoj da bi se kasnije preselio u BiH.

S druge strane, Abdulkadir Beganović, svjedok koji je preživio dva strijeljanja i tri puta javno svjedočio u Hagu u emotivnom govoru ukazao je na stvari koje je potrebno činiti kako se genocid ne bi ponovio.

“Čast izuzecima, svi su nas izdali. Uzdajmo se u dragog Allaha i sami u sebe. Obrazujmo našu mladost”, kazao je.

Sabahudin Salković ispred Udruženja preživjelih pozvao je na bolje razumijevanje preživjelih u kontekstu dimenzije trauma s kojima žive, kao i “očekivanja preživjelih, prvenstveno, od visokih svjetskih zvaničnika”.

Preživjeli, Abdurahman Avdić ukazao je na razmjere genocida upoređujući ih s metodama fašističke Njemačke, koje su imale isti nivo brutalnosti gdje su samo još nedostajale gasne komore.

Ambasador BiH pri Misiji UN-a u Ženevi, doktor Nermina Kapetanović odala je počast žrtvama genocida i pozvala na podršku Majkama Srebrenice kroz potpisivanje peticije i zahtjeva visokom pretedstavniku Valentinu Inzku da, konačno, zakonom zabrani negiranje genocida i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca u manjem BH entitetu.

Potresnu ispovijest ispričala je i Adila Isaković-Čivić kroz scenu odvajanja nje i njenog sina starog svega devet dana prilikom pada Srebrenice.

Na kraju je imam Džemata Ženeva Ibrahim ef. Husanović proučio dovu i pozvao da svako na svoj način oda počast žrtvama genocida, učenjem fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća ispred Spomen obilježja Kamen spavač. On je zahvalio pojedinačno preživjelim genocida što su smogli snage da svjedoče, u ovom za njih emotivno najtežem danu.

Grad Ženeva je prije deset godina, kao poklon gradu od Džemata Ženeva, a na inicijativu džematlije Šemsudina Salihovića jednog od komandanata Podrinja, prihvatio i postavio spomen obilježje “Kamen spavač” na Trgu UN-a u Ženevi.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*