Jordanska kraljica Noor ukazala na važnost traganja za nestalima u BiH

Zajedničku poruku, ali i podršku što bržem i efikasnijem pronalasku nestalih osoba s područja BiH, a posebno s teritorije istočne Bosne, poslali su jordanska kraljica Noor, inače komesarka Međunarodne komisije za nestale i Memorijalni centar Srebrenica. Jordanska kraljica Noor, ali i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica, zajedničkom porukom su ukazali na važnosti traganja za osobama nestalim u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti pružanja podrške ICMP-u i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

“U proteklih dvadeset godina radeći s Međunarodnom komisijom za nestale
osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice, odnosno vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče sa pravdom. Rad naše Komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi koja je omogućila, izvan svake sumnje, utvrđivanje činjenica o genocidu“, poručila je, između ostalog, jordanska kraljica Noor.

U oko 75 posto uspješnih pronalazaka nestalih osoba na području naše zemlje sudjelovali su predstavnici ICMP-a. Njihovi naučni podaci, odnosno evidencije o analizi DNK prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Haškim i sudovima u BiH. Zahvaljujući ovoj uspješnoj saradnji, stečeno znanje primjenjivat će se u pronalasku nestalih osoba i u drugim zemljama svijeta poput Sirije, Iraka ili Kolumbije.

Istovremeno, i predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica ukazali su na važnost rada ICMP-a, naglasivši da je itekako vidljiva veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu.

“Moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalim, ne samo ovdje
kod nas, već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i
masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo
drugom, i to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom
prilikom“, zaključio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir
Suljagić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*