Krizni štab FBiH zahtijeva hitnu akciju: Zaražene osobe kreću se bez mjera

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona hitan zahtjev za dosljedno postupanje nadležnih kantonalnih organa vlasti sukladno Zakonu o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i Zaključcima koje je Vlada Federacije BiH donijela na sjednici 2. jula usvojivši Informaciju o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

“U posljednje vrijeme u Federaciji BiH primjetan je veći broj osoba za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih kantonalnih/županijskih organa vlasti sukladno Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05). Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava i onako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, kaže se u dopisu Kriznog štaba uz napomenu da je člankom 3. istog zakona regulirano da je “zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosioca privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba”.

U dopisu se navodi da su tačkom IV Odluke o prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom novog koronavirusa u Federaciji BiH zaduženi rukovoditelji tijela uprave i upravnih organizacija Federacije BiH i kantona, odnosno rukovoditelji općinskih/gradskih službi za upravu, da u okviru svoje redovite djelatnosti, obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem nesreće.

Krizni štab također navodi da je Vlada FBiH uz usvojenu Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijela i Zaključke te prema vladama kantona uputila i poseban akt kojim je predmetne zaključke dostavila na nadležno postupanje.

“Slijedom gore navedenog, tražimo da svoje daljnje postupanje, posebno u pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji, uskladite s odredbama Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, te poduzimate mjere za koje ste nadležni”, ističe se u dopisu.

Zaključcima koje Federalna vlada usvojila 2. jula te ih uz Zaključke posebnim aktom od 3. jula dostavila kantonalnim vladama na nadležno postupanje uz napomenu da rad po ovom aktu i Zaključku smatraju hitnim, traži se intenzivnije postupanje kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, a u cilju poduzimanja i restriktivnijih mjera, ukoliko se ocijeni da su potrebne, spram procjene COVID-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Traži se i pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori, kao i kantonalnih uprava policija, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera, te poduzimanja mjera protiv onih počinitelja koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije COVID-19. Navedeno uključuje i iznalaženje mogućnosti na razini kantona da se pojača broj inspektora u ovim oblastima.

Također, spomenutim aktom Vlade Federacije BiH upućen je zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona, nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odnosno sada naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*