Tegeltija: Za imenovanje direktora UIO nema saglasnosti, budžet će biti prihvaćen

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu da su završena imenovanja direktora SIPA-e, RAK-a, AEPTM-a i Službenog lista, a da će biti potrebno još vremena za imenovanje direktora UIO BiH.”Moja su očekivanja da će zastupnici SNSD-a uz sugestije i primjedbe prihvatiti budžet institucija BiH za 2020. godinu na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Tegeltija.

Kada je riječ o imenovanjima direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Obavještajno-sigurnosne agencije, Tegeltija je kazao da će procedura potrajati.

“Upravni odbor UIO je pokrenuo proceduru za izbor novog direktora, ali oko toga ne postoji politička saglasnosti i vjerovatno će biti potrebno još vremena da se usaglasimo”, rekao je Tegeltija.

Naveo je da je SDA dostavila svoj prijedlog za imenovanje aktuelnog direktora OSA-e.

“Ja ću u skladu sa procedurom pokrenuti proces imenovanja. U tome ima svoju nadležnost i Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OSA-e”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, vrlo brzo će utvrditi prijedlog odluke za ministra sigurnosti.

“Procedura predlaganja će biti završena u toku sedmice”, kazao je Tegeltija.

Na današnjoj sjednici su, prema njegovim riječima, također razmatrane druge konkursne procedure i isticinje mandata drugim visokorangiranim službenicima da se izvrše njihova imenovanja.

“Razmatrali smo propisivanje za ulazak stranaca u BiH. Ranije smo rekli da ne olakšavamo ulazak u BiH, danas je donesnea odluka da se omogući ulazak u BiH državljanima svih zemalja članica EU koji posjeduku test da su negativni na virus korona 48 sati prije ulaska”, rekao je on.

Poručio je da je to nivo mjera koji u ovom trenutku mogu da definišu i da postoji saglasnost zdravstvenih radnika.

Podsjećamo, na prvoj sjednici održanoj u 12 sati imenovan je direktor SIPA-a Darko Ćulum, direktor RAK-a Draško Milinović, direktor AEPTM-a Marko Vujović i direktor Službenog lista Dragan Prusina.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*