Nastavlja se agonija Krekinih rudara: Nema novca za plaće, rudnik bilježi nove gubitke

Nastavlja se agonija rudara Rudnika uglja Kreka jer novac za isplatu plaća još uvijek nije obezbijeđen. Rudari i dalje ostaju u radničkom neposluhu, posao ne žele obavljati, a rudnik bilježi nove gubitke. Sindikalna organizacija Rudnika uglja Kreka danas je održala sastanak s upravom u cilju pronalaženja rješenja, međutim konkretno do isplate plaće neće doći jer je račun i dalje blokiran.

“Rudniku uglja Kreka u banci je odobren kredit od četiri miliona konvertibilnih maraka, međutim on ne može biti realiziran jer Elektroprivreda BiH nije uplatila novac po fakturi za isporučeni ugalj. Ovo što je dosad urađeno nije u cilju rudara tako da oni i dalje ostaju u neposluhu i sada je sve na Elektroprivredi BiH”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Tokić nam je kazao da blizu 1.500 rudara površinskog kopa Šikulje u Lukavcu te rudnika Mramor i dalje neće obavljati svoje zadatke.

Druga smjena rudara stigla je na posao, ali radnički neposluh podrazumijeva da ugalj ne pripremaju za plasman na tržište.

Rudnici uglja Kreka jučer su ostvarili gubitak od četiri hiljade tona uglja u Šikuljama i Mramoru, a ista količina neće biti proizvedena ni danas.

Posljednju plaću rudari su dobili 3. juna, a osim redovne isplate ličnog dohotka traže i investicije kojima će se obezbijediti nove mašine u jamama i kopovima s obzirom na to da su one koje trenutno koriste stare između 30 i 40 godina. Zbog toga su uslovi rada daleko od humanih, a ugrožena je i njihova sigurnost.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*