EU donirala BiH opremu vrijednu 1,3 miliona eura, uključujući 28 najkvalitetnijih respiratora

Evropska unija donirala je 1,3 miliona eura vrijednu opremu Bosni i Hercegovini koja uključuje, kako je to danas predstavljeno u Sarajevu, 28 najkvalitetnijih respiratora i 20 uređaja za ultrazvuk.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, izjavio je kako smo ušli u peti mjesec borbe protiv koronavirusa i kako brojke pokazuju da smo daleko od nadmoći nad virusom.

“Virus je u međuvremenu pokazao da ne poznaje granice i da ne diskriminiše ljude. Svako može biti zaražen, čak i mlađe generacije. Zabrinjavajuće je da je prosječno godište oboljelih sve niže. Moramo biti još obazriviji i pažljiviji prateći preporuke nadležnih. Ovo je opasno vrijeme i zato je EU ovdje uz vas”, rekao je Sattler.

Navodi da je povod današnjeg okupljanja isporuka značajne količine pomoći i da vrijednost pošiljke prevazilazi 1,3 miliona eura.

“Isporuka uključuje 28 najkvalitetnijih respiratora i 20 uređaja za ultrazvuk, pored dodatne opreme za ličnu zaštitu. Primjer respiratora smo izložili ovdje da biste i sami imali priliku da vidite”, rekao je ambasador Sattler, dodavši da će se i ubuduće zalagati kao ambasador EU da osigurava ovakve vidove pomoći BiH.

Poručio je kako je Evropska unija najveći trgovinski partner BiH, najveći investitor i najveći donator.

“Ponekad nismo najglasniji, ali svakako vas uvjeravamo da ostajemo vaš najlojalniji partner”, istakao je ambasador Johann Sattler.

Prema njegovim riječima, Evropska unija prati gdje će otići oprema koja je donirana Bosni i Hercegovini.

“Bitno je da pomoć dođe u prave ruke, u bolnice”, zaključio je Sattler.

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, zahvalila se na pomoći, poručivši kako je Evropska unija velika podrška u svakom času, pa i u danima opasnosti od COVID-a 19.

“Imamo podršku na putu EU, sve ostalo je do nas. Ova situacija se mora iskoristiti. Mnogo toga je učinjeno, mnogo toga je u procesu da bude završeno. Mi s punim pravom moramo da računamo da ćemo biti u stanju da ovih 14 prioriteta ispunimo do kraja, kako se od nas očekuje”, rekla je ministrica Turković.

Napomenula je kako je pomoć izuzetno dobrodošla Bosni i Hercegovini.

“Količina je izuzetno vrijedna u novčanim pokazateljima i nadam se da će biti od pomoći. Distribucija ide na kompletnu Bosnu i Hercegovinu”, istakla je Turković.

Steliana Nadera, predstavnica UNDP-a, izjavila je da je njihov prioritet socijalni i ekonomski oporavak od krize.

“Ponosni smo što smo partner EU u realizaciji projekata u BiH usmjerenih na oporavak ekonomije. Moramo iskoristiti podršku dostupnu za oporavak kako bismo izašli iz krize moderniji i jači. Zajedno smo jači”, rekla je Nadera.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*