Evropski parlament prijeti da neće prihvatiti dogovor lidera EU o paketu pomoći

Evropski parlament je izglasao rezoluciju u kojoj se navodi da ne mogu prihvatiti dogovor koji su postigli šefovi država ili vlada o sedmogodišnjem budžetu zatraživši njegovo poboljšanje. “Evropski parlament ne može prihvatiti politički dogovor o Višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine u obliku u kojem je dogovoren”, kaže se u tekstu rezolucije EP-a.

Rezolucija u kojoj se navodi da je EP spreman odmah ući u konstruktivne pregovore s Evropskim vijećem kako bi dogovor bio poboljšan, izglasana je većinom od 465 glasova za, 150 protiv i 67 suzdržanih.

Čelnici zemalja članica postigli su u ponedjeljak, nakon višednevnih pregovora, dogovor o novom VFO-u i novom instrumentu Evropske unije sljedeće generacije, koji je odgovor na ekonomske posljedice korona-krize.

Paket je ukupno “težak” 1.824 milijarde eura, od čega 1.074 milijarde eura otpada na sedmogodišnji budžet za razdoblje od 2021. do 2027., a 750 milijardi eura na EU sljedeće generacije.

Od tih 750 milijardi eura, 390 milijardi eura će se dodjeljivati kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi eura kao zajmovi.

Evropski parlament može prihvatiti ili odbaciti taj dogovor, ali ga ne može mijenjati.

U kasnijoj fazi, kada se dogovor Evropskog vijeća treba pretočiti u zakone, EP, kao suzakonodavac, ima jednake ovlasti kao i Evropsko vijeće i ravnopravno učestvuje u tom procesu.

Tekst rezolucije ne predstavlja odbijanje dogovora usvojenog na Evropskom vijeću, nego je to zauzimanje pozicije uoči početka pregovora o zakonodavnim tekstovima.

Evropski parlament bi najesen trebao glasati prihvata li ili odbija dogovor čelnika zemalja članica EU.

Prema Lisabonskom sporazumu, EP treba dati pristanak na dogovor Evropskog vijeća o VFO-u.

(Klix,ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.