Covid 19: Danas prijavljeno 11 smrtnih slučajeva u BiH

U protekla 24 časa, zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je novih šest smrtnih slučajeva. Kako BHRT saznaje, u pitanju su 4 osobe iz Sarajeva, jedna iz Srebrenika i jedna iz Sapne. Preminule su tri muške osobe iz Sarajeva (1952., 1967. i 1939.) i jedna ženska (1981.). U Srebreniku je umrla takođe ženska osoba (1949.), kao i u Sapni (1941.).Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednja 24 časa u Srpskoj je od posljedica virusa korona preminulo pet osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirano je 1207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87 108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6851 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3511 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

Od 159 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola.

HNŽ: 25 novozaraženih osoba

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tijekom jučerašnjega dana testirano je 215 uzoraka od čega je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivih 25: iz Mostara 14, iz Čitluka 5, iz Konjica 3, iz Čapljine 2 i iz Stoca 1.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno se liječi 12 bolesnika, od kojih je jedan na invazivnoj, jedan na neinvazivnoj strojnoj potpori, a ostali pacijenti su klinički stabilno.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su 53 rješenja o samoizoliranju i izoliranju. Ukupno je do sada izdano 1113 rješenja, od kojih je na snazi njih 780.

Dvije novozaražene osobe u Brčko Distriktu

U Brčkom je u protekla 24 časa virus korona potvrđen kod četrdestšestogodišnjeg muškarca i šezdesettrogodišnje žene, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.

Do sada su testirana 1.874 lica, negativnih je 1.595, dok je pozitivan test do sada potvrđen kod 183 osobe, od kojih se 35 izliječilo, a 11 je preminulo.

Rezultate testa čeka njih 96, a pod zdravstvenim nadzorom je 541 lice, navedeno je u saopštenju.

U RS 123 novozaražene osobe, pet umrlih

Kod još 123 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Zeljković je rekao da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednja 24 časa u Srpskoj je od posljedica virusa korona preminulo pet osoba.

Najveći broj novozaraženih je u Banjaluci 22 osobe.

Kako je dodao osobe koje su pozitivne nakon 14 dana izolacije neće biti retestirane, to će zavisiti i od kliničke slike same osobe.

Epidemiolog Jela Aćimović kazala je da nije neophodno da se uradi retest, ko god ima lakše simptome koji traju desetak dana idu u izolaciju 14 dana, i nakon toga se neće retestirati.

“Ukoliko osoba ima teže simptome period trajanja izolacije se može produžiti”, rekla Aćimović.

Kako je navedeno na pres konferenciji povećan je broj hospitalizovanih osoba. U UKC RS se nalazi 77 pacijenata, 13 je na respiratoru, pet ima tešku kliničku sliku.

Zeljković je naveo da će Institut za javno zdravstvo početi komercijalno testiranje građana u vezi sa turističkim odlascima, ali su građani dužni da ovo testiranje Institut najave sedam dana unaprijed.

U Kantonu Sarajevo 117 novozaraženih koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo, od čega je 71 osoba iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije.

Ovaj broj je rezultat analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 27. do 30. jula ove godine.

U navedenom periodu obrađeno je 357 testova, među kojima je pomenutih 117 bilo pozitivno na ovaj virus.

U isto vrijeme 111 osoba je izliječeno, odnosno oporavljeno.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 74 osoba, od kojih je većina vitalno stabilna, s tim da su dvije osobe priključene na respirator radi potpore u disanju.

Nažalost, u protekla 24 sata preminule su još četiri osobe, čime je broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom povećan na 35.

Šest osoba je u protekla 24 sata otpušteno sa ovog bolničkog liječenja.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.225 slučajeva, od čega je 1.094 izliječenih.

U periodu od 16. do 30. jula ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.674 samoizolacija.

Jedna novozaražena osoba u ŽZH

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 14 osoba.

Registrirana je jedna novozaražena muška osoba iz Širokog Brijega na prisustvo koronavirusa.

Jedna osoba iz Širokog Brijega oporavila se od prisustva koronavirusa.

U samoizolaciji nalazi se 89 osoba.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 35 osoba. I to:, Široki Brijeg – 17, Ljubuški – 2, Grude – 3, Posušje – 13.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*