Sindikalna potrošačka korpa u julu koštala 1.822,07 KM, jeftinija nego u junu

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juli 2020. godine iznosi 1.822,07 KM i za 18,80 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za maj 2020. iznosila je 935 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u aprilu 2020. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 51,31 posto.Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije: prehrana – 47,5 posto, stanovanje i komunalne usluge – 17,1 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,4 posto, obrazovanje i kultura – 4,4 posto, odjeća i obuća – 7,7 posto, prijevoz – 6,7 posto i održavanje domaćinstva – 8,2 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*