Avioprijevoznici usvojili još sumorniju prognozu za 2020. godinu

Zrakoplovni prijevoznici izmijenili su u četvrtak ionako sumornu prognozu putničkog saobraćaja u Europi u ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog vala Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

Broj putnika u europskom zračnom saobraćaju smanjit će se ove godine 60 posto, procjenjuju u Međunarodnom udruženju za zračni promet (IATA).

To će dovesti u opasnost oko sedam miliona radnih mjesta u zračnom i turističkom sektoru, dodaju.

U junu IATA je procijenila da će potražnja za zračnim prijevozom putnika u Europi ove godine pasti više od 50 posto, što će utjecati na šest do sedam miliona radnih mjesta.

Upozorenje Međunarodnog udruženja za zračni promet (IATA) vremenski se poklopilo s razmatranjima europskih država o uvođenju novih ograničenja kako bi se izolirala nova žarišta virusa. Neke su zemlje već poduzele konkretne korake.

Europski letovi i putnički promet porasli su proteklih sedmica, no oporavak je i dalje slabiji no što su zrakoplovni prijevoznici očekivali u ključnoj ljetnoj sezoni.

Ponovno uvođenje karantene u Velikoj Britaniji u julu za građane koji se vraćaju iz Španjolske nanijelo je težak i simboličan udarac nadama o ljetnom oporavku. Otada je nova ograničenja uveo niz zemalja, uključujući Norvešku.

Velika Britanija ponovno je uvela karantenu i za građane koji se vraćaju iz Belgije a najavila je da bi istu mjeru mogla uvesti i za putnike-povratnike iz Francuske. Jučer je u Francuskoj zabilježeno najviše novih slučajeva Covida-19 otkada su ublažene mjere suzbijanja zaraze.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.