Za PCR testiranje na koronavirus u FBiH se prijavile četiri privatne laboratorije

Nedavno su nadležni najavili da će u Federaciji Bosne i Hercegovine biti uključene i privatne laboratorije za PCR testiranje na koronavirus. Prijave zainteresovanih laboratorija već su počele. Prema podacima federalnog Ministarstva zdravstva, već su se prijavile četiri laboratorije za proces verifikacije, tri iz Sarajeva i jedna iz Tuzle. Nakon toga predstoji njihova registracija u sistem ako bude postojala potreba za tim.

Poziv za učešće privatnih laboratorija u PCR testiranju uputio je resorni ministar Vjekoslav Mandić. To se desilo usljed znatnog povećanja broja osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

PCR testiranje trenutno vrše klinički centri u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Za očekivati je da će uključivanje privatnih laboratorija rasteretiti kliničke centre i ubrzati proces testiranja stanovništva.

Podsjećamo, cijena komercijalnog testiranja na koronavirus u RS-u je snižena sa 200 na 150 KM. Kako saznaje Klix.ba, to će se uskoro desiti i u FBiH gdje cijena trenutno iznosi od 200 do 215 KM.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*