U Tuzli obilježen dan rođenja Martina Luthera Kinga

Delegacija Grada Tuzla danas je, polaganjem cvijeća na bistu, obilježila dan rođenja Martina Lutera Kinga, jednog od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Bista Martina Lutera Kinga u Gradu Tuzla, postavljena je u januaru 2003. godine. Od tada, građani Tuzle, obilježavaju 15. januar dan rođenja Martina Lutera i na taj naćin  odaju priznanje ovom velikanu, sjećajući se njegovih ideja i djela.

 Martin Luther King (1929. – 1968.) baptistički svećenik, mirovni aktivist te vođa i začetnik pokreta za prava američkih crnaca. Jedan je od vođa prvih crnačkih nenasilnih demonstracija u SAD-u , poznatih  kao  “bojkot autobusa” . M.L. King predvodio je i  poznati marš na Washington 1963. godine, gdje je održao svoj slavni govor “I have a dream”. U svojoj trideset i petoj godini dobiva Nobelovu nagradu za mir  te time postaje najmlađi dobitnik nagrade  do tada,  samo četiri godine kasnije 1968. ubijen je u Memphisu. Martin Luther King bio je izraziti kritičar američke politike u Vijetnamu, pobornik  građanskog neposluha te ostalih nenasilnih metoda otpora.

Bista Martina Lutera Kinga, poklon je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i postavljena je u našem gradu januara 2003. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*