Med bi mogao postati alternativa antibioticima s ciljem ublažavanja gripe i prehlade

Novo istraživanje s Oxforda govori o tome kako bi med mogao biti djelotvorniji nego uobičajeni lijekovi koje koristite za ublažavanje simptoma prehlade i gripe, piše CNN. Med može biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima, objasnili su istraživači sa Univerziteta u Oxfordu.

Podstakli su ljekare da razmotre opciju preporučivanja meda umjesto antibiotika, koji mogu izazvati neželjene efekte i dovesti do rezistencije na antibiotike kada se prekomjerno koriste. Med se već dugo koristi kao kućni lijek protiv kašlja, ali njegova efikasnost u liječenju uobičajenih bolesti nije dovoljno istražena.

Jedno od istraživanja koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da med ima bolji efekat na ublažavanje noćnog kašlja. U ovom istraživanju učestvovalo je 139 djece. Sveukupno je obavljeno 14 istraživanja, a u njih devet su učestvovala djeca.

Naučnici su u rezultatima naveli kako med ima moć ubijanja bakterija, te kako je vrlo efikasan u borbi protiv salmonele i sličnih oboljenja.

Stoljećima star lijek mogao bi biti potencijalni antibiotik, tvrde naučnici, navodeći u zaključku istraživanja kako će se u narednom periodu posvetiti daljem istraživanju efekata koje med ima na zdravlje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*