(VIDEO) Moratorij na otplatu kredita produžen za dodatnih šest mjeseci

Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH  donio je odluku  kojom je  moratorij na otplatu kredita produžen na dodatnih šest mjeseci. Osim toga, uvodi se i posebna mjera pomoći bh privrednicima , a riječ je o uvođenju grejs perioda na otplatu kredita za privrednike.

Agencija za bankarstvo, do sredine avgusta,  odobrila je 3 300 moratorija na otplatu kredita za privredne subjekte  , u ukupnom iznosu od  2,2 milijarde KM, kada su u pitanju banke, kaže Jasmin Mahmuzić iz Agencije za bankarstvo F BiH. Kada su u pitanju mikrokreditne fondacije, bilo je oko 1 200 zahtjeva privrednih subjekata u ukupnom iznosu 120 miliona KM. 

Odluka  o uvođenju grejs perioda na otplatu kredita za privrednike  je, prema Mahmuzićevim riječima, donesena nakon konsultacija sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda .

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH ističe da se prati stanje na terenu i da će u skladu s promjenama na terenu  biti donošene  i adekvatne  mjere.  U isto vrijeme, i  za banke je donesen set  mjera, kojim ih se stimuliše da kreditiraju, prije svega privredu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*