(VIDEO) Kombinovana nastava, učenje na daljinu…/Otkrivamo sve pojedinosti o načinu rada u novoj školskoj/akademskoj godini!

Školske klupe uskoro više neće biti prazne. Postoje određene norme koje škole moraju provesti po pitanju higijensko epidemioloških mjera, a do 7. septembra će sve biti spremno za početak nastave u Tuzlanskom kantonu. Svima će biti izazov u obrazovnom procesu se prilagoditi novim pravilima i mjerama u cilju suzbijanja širenja korona virusa. Učenici i nastavno osoblje će morati nositi maske, koristiti dezinfekciona sredstva i održavati fizičku distancu i maksimalnu higijenu. Osim redovne nastave bit će organizovan i kombinovani model nastave.

Iz Aktiva direktora osnovnih škola Tuzla smatraju da je prihvatljiv novi model nastave koji će biti organizovan sa početkom nove školske godine te da su uloženi znatni napori da se obuhvate sve preporuke i mjere kriznih štabova. Iako je nova situacija svima nepoznata nadaju se da će u svim školama nastava biti realizovana na planirani način.

Nastava na fakultetima Univerziteta u Tuzli će krenuti u oktobru prema kombinovanom modelu. Sve što bude moglo biti organizovano online će se na taj način i realizovati. Praktičan dio koji je moguće odraditi na univerzitetu i u laboratorijama bit će organizovan u skladu sa svim procedurama i kriznim planom pripravnosti koji je Univerzitet uradio u junu.

Ovo su neke od tema o kojima smo govorili sa našim sagovornicima u emisiji koju realizujemo u saradnji sa Omladinskim resusrsnim centrom Tuzla. Bilo je riječi o načinu rada tokom pandemije u smislu održavanja online nastave, te otkrivamo prednosti i nedostatke provedenog načina rada.

Ugostili smo Elmira Tukića, šefa Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, profesora doktora Vesnu Bratovčić – prorektora za Međunarodnu univerzitetsku saradnju i Mirsudina Pačariza predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola u Tuzli.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*