(Video) Girl THing: U ˝Tuzli danas˝ o djevojkama u IT sektoru

Studentski ogranak Elektrotehničkog fakulteta Girl THing aktivno rade na promociji i osnaživanju žena u IT sektoru. U sklopu projekta “Explore new borders” održane su tri Arduino radionice. Inače, cilj projekta “Explore new borders” je osnaživanje mladih djevojaka i djevojčica prije svega, na polju informaciono-komunikacionih (IKT) tehnologija kroz različite radionice, koje nastoje da im na jednostavan i zanimljiv način približe nauku i tehnologije.

Naredni projekat koji će Girl THing realizovati zove se “Ko kaže da žensko ne zna parkirati”. Projekat je odobren po Javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzla za 2020. godinu

Cilj ovog projekta jeste pružiti studenticama i učenicama adekvatno znanje iz IT vještina koje su u skladu sa današnjim tržištem rada, kao i pružiti im potporu za rast i razvoj njihovog samopouzdanja i poduzetnosti. U tu svrhu, projekat neće biti samo zasnovan na radionicama navedenih vještina, već ima dodatni cilj gdje će mlade žene primijeniti stečena znanja na konkrentnom problemu, tj. razvoju idejnog rješenja sistema pametnog parkinga.

O realizovanom i planiranom, gostujući u otvorenom programu Tuzla danas, govorile su Lejla Bašić, predsjednica Girl THing-a i Lejla Šarić, PR Girl THing-a.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*