(Video) MZ Kreka: Odato poštovanje hrabrim tuzlanskim antifašistima

Na današnji dan 1941. godine ustaški sud je na smrt osudio istaknute članove tuzlanskog antifašističkog pokreta, Envera Šiljka, Rudolfa Vikića i Memu Suljetovića. Presuda je izvršena istog dana. Ovim pogubljenjem, prekinuta je i jedna od najvećih ljubavnih priča, priča između Envera Šiljka i Fride Laufer, koja je život skončala u konc logoru Jasenovac, zajedno sa njihovim malodobnim djetetom.

Spomenik ovim hrabrim antifašistima danas su obišli gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, članovi Gradskog vijeća Tuzle i predstavnici MZ Kreka kako bi položili cvijeće i odali poštovanje njima, ali i ostalim žrtvama proteklih ratova.

U neposrednoj blizini spomenika u toku je izgradnja i rekonstukcija objekta od velikog kulturno – historijskog značaja za grad, objekta DTV Partizan, u kojem će pored prostorija koje će koristiti udruženja, članovi mjesne zajednice i građani, biti smještena i ambulanta, ali i posebna spomen soba sa stalnom muzejskom postavkom kako bi se i na taj način čuvalo sjećanje na velika imena Kreke, Tuzle i BiH.

(RTV7)  

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*