Italija bilježi zabrinjavajući broj samoubistava zbog koronavirusa

Pandemija ima veliki uticaj na mentalno zdravlje, a od marta do danas 71 samoubistvo i 46 pokušaja samoubistva u Italiji dovedeni su u vezu sa pandemijom.

Pored posljedica finansijske krize, mjere društvenog distanciranja i izolacije takođe su dovele do pogoršanja psihičkih tegoba, navodi se u članku objavljenom povodom predstojećeg Svjetskog dana prevencije samoubistva, 10. septembra.

Kako je navedeno, postoji više faktora rizika od samoubistva, a porast broja samoubistava i pokušaja samoubistva tokom blokade zbog pandemije takođe može biti objašnjen obustavljanjem posjeta klinikama za prihološku ili psihijatrijsku terapiju.

“Depresija je vodeći uzrok invaliditeta, broj depresivnih osoba raste posljednjih decenija, a još više kao rezultat pandemije i njenih posljedica”, rekao je šef Odeljenja za mentalno zdravlje u bolnici Fatebenefrateli u MIlanu Klaudio Menkači.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem restriktivnih mjera poslije skoro tri mjeseca.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*