Majke u Diyarbakiru protestuju već 384 dana

Majke iz Diyarbakira od 3. septembra 2019. protestuju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), koju optužuju za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske

DIYARBAKIR (AA) – Nastavljaju se mirni protesti ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u turskom gradu Diyarbakiru, na kojima majke već 384 dana traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove, javlja Anadolu Agency (AA). 

Među desetinama majki koje s fotografijama djece protestuju ispred sjedišta HDP-a je i Turkan Mutlu, iz Burse, koja traga za svojom kćerkom Ceylan Tekin. 

Ona je kazala kako svako dijete koje se vrati roditeljima iz planina njima nada da će i oni jednog dana to dočekati. 

“Ako Bog da, i ja ću svoje dijete odvesti kući”, kazala je Mutlu te dodala:

“Moja kćerka je otišla na posao i više se nikada nije vratila kući. Nije imala kod sebe novac. Kako je moguće da neko tek tako ode u planinu”, upitala je Mutlu, kritikujući HDP kako ne poduzima ništa po tom pitanju. 

Sevket Bingol je otac Tuncaya, koji je prije šest godina kao 14-godišnjak odveden iz Istanbula. 

“Već tri mjeseca smo ovdje. Moja supruga i ja dolazimo na proteste i nemamo namjeru otići dok se ne vrate naša djeca. Neka to svako zna. Sve dok sam živ ja neću ovo mjesto napustiti bez svog djeteta”, rekao je otac Sevket te uputio poruku svom sinu: “Ako me čuješ, dragi sine Tuncay, bježi i predaj se turskoj vojsci.” 

Majke iz Diyarbakira od 3. septembra 2019. protestuju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), koju optužuju za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. 

Fevziye Cetinkay je tog 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Hatice Ceylan, majka Cafera, se 8. oktobra također pridružila protestima. Istakla je da je njen sin kidnapovan prije četiri godine, kada mu je bilo 15 godina. Kada je čuo da je i njegova majka učestvovala na protestima, Cafer je odlučio pobjeći iz redova PKK-a kako bi došao do svoje porodice. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopštilo je 26. novembra da je značajan broj terorista napustio redove PKK-a i predao se. U ovoj godini je to učinilo blizu 300 članova terorističke organizacije. 

Onima koji se predaju država pruža brojne mogućnosti, poput prava na obrazovanje i slobodu bez straha i opresije. Nisu zlostavljani, mogu slobodno kontaktirati svoje porodice i pružena im je pravna pomoć. 

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*