Obilježena 17.godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Potočari

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 17.godišnjica od kada je bivši američki predsjednik Bill Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine.

Cvijeće na spomen obilježja su položile  članice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica – Žepa”, Udruženja “Žene Podrinja”, Udruženja ” Žene Srebrenice” kao i Udruženja ” Srebreničke majke”, bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti Opštine Srebrenica i predstavnici kancelarije OHR-a u BiH.

Predsjednica Udruženja ” Pokret majki enklava Srebrenica – Žepa” Munira Subašić za Fenu je kazala da je na današnji dan prije 17.godina poslana poruka majki Srebrenice da se u Srebrenici desio genocid.

– Ovaj Memorijalni centar nama mnogo znači i opomena da se ne ponovi genocid i da se nikad ne zaboravi- kazala je Subašić.

U Memorijalnom centru Potočari 2003.godine počeo je prvi ukop žrtava genocida, te godine klanjane su tri dženaze i obavljen ukop za 969 žrtava genocida.

Od tada do danas klanjano je dvadeset kolektivnih dženaza i obavljen ukop 6.652 žrtava genocida. Ukopane žrtve genocide pronađene su na preko 150 različitih lokacija od toga 77 masovnih grobnica.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari najmlađa ukopana žrtva je novorođenče Fatima Muhić, a najstarija žrtva Šaha Izmirlić je imala u vrijeme  ubistva 94 godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*