U Sloveniji 50 novih zaraza uz manji broj testiranih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 984 testa, potvrđeno 50 novih zaraza koronavirusom i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada podatke koji ukazuju na to da je na dnevnoj razini broj zaraženih znatno manji nego proteklih dana.

Prethodni tjedan na dnevnoj razini je testirano znatno više osoba i broj novozaraženih premašivao je stotinu. U subotu je tako, s 2.288 testova, bilo otkriveno 111 novozaraženih koronavirusom, uz jedan smrtni slučaj, a u četvrtak je zabilježeno rekordnih 137 slučajeva zaraze.

Sa zadnjim je podacima broj ukupno zaraženih osoba od početka epidemije povećan na 4.478, od čega je trenutno aktivno 1.280 slučajeva, a do sada je od početka epidemije umrlo 142 ljudi, prenosi Hina.

U porastu je i broj hospitaliziranih od covida-19, pa ih je trenutno 70, četiri više nego prethodni dan, a od toga ih se 14 nalazi na intenzivnim odjelima bolnica, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Zadnje nove dnevne zaraze zabilježene su u 30 različitih općina širom zemlje, a najviše novozaraženih bilo je u Ljubljani, Mariboru i Slovenskim Konjicama, po pet u svakoj od tih općina.

Među onima kojima je zaraza koronavirusom potvrđena u zadnja 24 sata je šestoro zaposlenih u zdravstvenoj djelatnosti, a još dva slučaja dolaze iz domova za starije osobe, te jedan slučaj u ustanovi za osobe s psihičkim smetnjama.

Iako je broj novih dnevnih zaraza u sadašnjem vrhu drugog vala epidemije prosječno dvostruko veći nego u prvom valu, u ožujku i travnju, vlada je odlučna u namjeri da se neće zatvarati društveni život, gospodarstvo i školski sustav, ali inzistira na odgovornosti svakoga da se pridržava već donesenih restriktivnih mjera i epidemioloških preporuka.

Među novim preporukama koje je vlada donijela krajem proteklog tjedna je i nošenje maski u učionicama i fakultetskim dvoranama, uz izuzetak nižih razreda osnovnih škola, zatvaranje lokala poslije 22.30 sati te obveza nošenja maski na otvorenim javnim površinama, primjerice na tržnicama, bez obzira na fizičku distancu.

Premijer Janez Jnaša kazao je u ponedjeljak na konferenciji gospodarstvenika na Brdu kod Kranja da zemlja treba prevladati kriznu situaciju uzrokovanu pandemijom, te koristeći europska sredstva stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti i smanjivanje zaostatka prema najrazvijenijim ekonomijama u Europi.
No, to se neće dogoditi bez strukturnih reformi, upozorio je Janša, dodavši da vlada već ima planove za takav razvitak.

Promišljenim investiranjem odobrenih europskih sredstava možemo smanjiti razvojni zaostatak za razvijenim ekonomijama, a možemo ih i prestići, kazao je slovenski premijer gospodarstvenicima.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*