Predstavnici turističkog sektora u Evropi traže ukidanje prakse karantina nakon putovanja

Predstavnici turističkog sektora koji posluju u evropskim zemljama, pozvali su na ukidanje određenih ograničenja, među kojima je i obavezni karantin, uveden zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici 25 organizacija među kojima su Vijeće međunarodnih aerodroma, evropske aviokompanije, Udruženje turističkih agencija u Evropi, Federacija prevoznika u Evropi, Udruženje uposlenika u turističkom sektoru, čelnici Evropske komisije Ursuli von der Leyen uputili su zajedničko pismo u kojem su zatražili primjenu zajedničkih kriterija u vezi s ograničenjima putovanja unutar EU.

U pismu je od Evropske komisije zatraženo da podrži rad na koordiniranom odvijanju putovanja između zemalja članica te da ovaj princip bude brzo i efikasno proveden u svim evropskim zemljama.

Podsjetili su kako 27 miliona ljudi u Evropi radi u sektorima povezanim s aviosaobraćajem, željezničkim saobraćajem, putovanjima, hotelima, restoranima i kafićima, te da su ti sektori važni za privredu.

Naveli su kako su pojedine zemlje EU bezrazložno onemogućile putovanja preko granica te su pozvali na ukidanje mjere obaveznog karantina nakon putovanja.

U pismu je od EU zatraženo da zauzme ključnu ulogu u razvijanju zajedničkog protokola kada je riječ o testovima na prisutnost COVID-19.

U mnogim evropskim zemljama trenutno je na snazi praksa obaveznog karantina nakon putovanja u inostranstvo, naročito u područja povećanog rizika.

U pojedinim zemljama period karantine može biti ukinut na osnovu negativnog rezultata na prisustvo virusa. Ipak, još uvijek ne postoji jedinstvena politika na području EU.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*