Trgovina BiH i EU se povećala 183 posto za 10 godina

Namještaj, nuklearni reaktori, drvo, čelik i posteljina su samo neki od bh. proizvoda čiji izvoz u druge zemlje se mjeri u milionima konvertibilnih maraka. Najčešće zemlje u kojima bh. proizvodi redovno završavaju su zemlje Evropske unije, poput Njemačke, Italije, Hrvatske i Austrije, te je EU svake godine naš glavni vanjskotrgovinski partner.

Kako je BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čija ja jedna od namjera uspostavljanje slobodne trgovine s EU, Delegacija EU u BiH je za Akta.ba predočila podatke o ukupnoj vrijednosti bilateralne trgovine između Unije i naše zemlje u prošloj godini.

Ova vrijednost je jednaka 183 posto vrijednosti trgovine u 2009. godini, što predstavlja povećanje od 83 posto u posljednjih 10 godina.

“Ukupna vrijednost bilateralne trgovine u 2019. godini jednaka je 119 posto vrijednosti trgovine u 2016., što predstavlja povećanje od 19 posto od stupanja na snagu Protokola kojim je izmijenjen SSP nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju”, rečeno je za Akta.ba.

Ukupna vrijednost bilateralne trgovine u 2019. godini iznosila je 10,7 milijardi eura u odnosu na oko sedam milijardi eura u 2016. godini.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine, a stupio je na snagu 1. juna 2015. godine.

Zamijenio je Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji je bio na snazi od 1. jula 2008. godine.

Evropska komisija i BiH su 18. jula 2016. godine parafirale Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Protokolom su predviđene tehničke prilagodbe trgovinskog dijela odredbi SSP-a vezano za izvoz iz BiH na tržište EU i izvoz EU u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji 2013. godine.

U Srbiji povećana trgovina za 250 posto

Delegacija EU u Srbiji nedavno je objavila podatak da je ukupna trgovina EU i Srbije prošle godine iznosila 24,9 milijardi eura, što je za 250 posto više u odnosu na 2009. godinu, kada je počeo da se primjenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

EU je u 2019. godini izvezla u Srbiju robu i usluge u vrijednosti od 13,6 milijardi eura, dok je izvoz Srbije u EU iznosio 11,3 milijarde eura.

(Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*