Plastični viziri su gotovo potpuno neučinkoviti u sprečavanju širenja koronavirusa

Plastični viziri su gotovo potpuno neučinkoviti u zadržavanju respiratornog aerosola, tvrde japanski naučnici koji sumnjaju u njihovu efikasnost u sprečavanju širenja koronavirusa. Simulacija korištenjem Fugakua, najbržeg svjetskog superračunara, otkrila je da je gotovo 100 posto kapljica manjih od 5 mikrometara “pobjeglo” u zrak, piše Guardian.

Jedan mikrometar je milioniti dio metra. Otprilike polovina većih kapljica veličine 50 mikrometara našla se u zraku, prema Rikenu, vladinom istraživačkom institutu u zapadnom gradu Kobeu.

Naučnici u Britaniji kritikovali su vladu jer su naglasili važnost pranja ruku, dok su nedovoljno naglašavali aerosolni prijenos, faktor koji su japanske vlasti istakle u savjetima za javno zdravlje tokom cijele pandemije.

S obzirom na to da su neke zemlje pokušale otvoriti svoje ekonomije, viziri su postali uobičajena pojava u sektorima u kojima je istaknut kontakt s javnošću, poput trgovina i kozmetičkih salona.

Makoto Tsubokura, vođa tima iz Rikenovog centra za računarstvo, upozorio je da nošenje vizira nije alternativa maskama.

“Sudeći prema rezultatima studije, nažalost, efikasnost vizira u sprečavanju širenja kapljica iz usta zaražene osobe ograničena je u poređenju s maskama”, rekao je Tsubokura za Guardian.

Kazao je i da su pronađene sve znatno manje čestice aerosola koje prolaze kroz prostor između lica i vizira.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*